onsdag 4 juni 2008

Tänkta tankar

Från ett forum, lätt redigerat för att fungera skild från sin kontext.

När man gör drivmedel av mat minskar tillgången på majs, soja, spannmål, socker m.m. Och priset skenar.

Och samtidigt baserar man livsmedelsproduktionen alltmer på olja, en resurs som snabbt blir allt knappare och därmed dyrare.

Man använder traktorer att hämta kornas mat i stället för att låta dem hämta den själv.

Men värst av allt kanske är att man ser alla hästtransporter, där man låter vagnen dra hästen i stället för tvärtom. Hästar som dessutom när de skall bli mat transporteras till utlandet, ofta till Italien. Här i landet är vi väldigt dåliga på att äta hästkött, samtidigt som vi troligen har fler hästar än kor, hästar som inte är till någon som helst nytta, utan bara nöjesredskap. Men deras metanutsläpp talas det väldigt lite om?

Var finns kraven från politiskt håll att tillverka bilar som drar max 0,3 dl bensin per mil? Vi får väl börja använda alla landets hästar i stället? (2008: cirka 270 000 hästar)

Det finns bara ett sätt för Sverige att lösa sin livsmedelsförsörjning och samtidigt bidra till att hjälpa omvärlden, återgå till gräsbetande kor, helst på skogsbete. Använd åkrarna till att odla vinterfoder till korna, energiråvara och råvara till pappersmassaindustrin, i den prioritetsordningen. För de två sistnämnda är hampa en mycket lämplig gröda, fibrerna gör man papper och textil av och resten rötas till biogas innan rötresten återförs som gödning. Hampa ger 6-8 gånger så mycket biomassa som skog på samma areal och tid.

Skogarna bör vi använda till timmerodling och bete till korna vilket är kompatibelt och till ömsesidig nytta. Blandskogar har dessutom bättre motståndskraft mot både stormar och angrepp än monokulturer. Blandskogar växer dessutom totalt sett bättre eftersom de olika träden samverkar om att göra näring till varandra mer lättillgänglig.

Betande kor bidrar dessutom till att bygga upp humuslagret medan plöjning bryter ner det, spannmålsodling är alltså en värre miljöbov än bra kouppfödning.

Även grisar är till nytta för skogen.

Höns är till nytta för andra tamdjur bl.a. genom att de äter larver som är mellanvärdar för parasiter som annars angriper dem.

Läs på Toxiska Epistlar om Sveriges kobestånd, nu och förr. Som vanligt med en grundlig bakomliggande research.

Se även: MatFrisk Blogg på Passagen

Inga kommentarer: