tisdag 10 juni 2008

Ett recept på smör

Kenneth Ekdahls smörrecept:

  1. Häll grädden i matberedaren.
  2. Kör tills det blir smör.
  3. Häll av kärnmjölken.
  4. Ta upp smöret och lägg i en bunke utan knivar i botten för att undvika skärskador.
  5. Häll på kallt vatten och knåda.
  6. Byt vatten och upprepa tills vattnet förblir klart.
  7. Häll av vattnet och salta efter smak.
  8. Packa in i smörpapper (ej smörgås- eller ugnspapper, det brukar stå pergament eller något sådant i det finstilta.)

Smörrecept


Njut!


3 dl vispgrädde ger ungefär 250 gram smör, kilopriset om man gör på ekologisk grädde blir ungefär detsamma som för samma mängd ekologiskt smör. Ingen ekonomisk besparing alltså, däremot en stor kulinarisk vinst!

Överkurstips:
Blanda i en liten mängd fil och låt stå framme några timmar innan kärning, grädden vi får tag på i butikerna är pastöriserad, låter man den bara stå som i beskrivningen är chansen 50/50 att den surnar korrekt eller ruttnar, smör på rutten grädde är inte gott. Med fil eller annan mejeriprodukt med levande bakteriekultur ger man rätt bakterier försprång och förbättrar radikalt oddsen.

Detta ger en typ av smör med mer av den gammaldags smörsmaken, utan syrning får man ett smör som är mycket likt det vi hittar i butikerna, neutralt men väldigt tråkigt. Testa gärna med olika syrningsgrader, det blir rätt stor skillnad på smak och alla kanske inte är man nog att klara de häftigaste varianterna som nästan bränner på läpparna!

Varför inte göra kryddsmör? Vitlök, grönpeppar, timjan eller andra kryddörter, eller varför inte kombinera?

Även kryddblandningar kan vara trevligt, grillkrydda, tandoori masala eller seven spices t.ex., men kolla helst att de inte innehåller några skumma tillsatser som natriumglutamat eller socker.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kom nyligen på att Creme Fraiche är syrad grädde, jag har sett i butikerna att de börjat med ekologisk sådan.

Lite sådan i grädden innan man kärnar den borde bli perfekt, man får prova sig fram till mängden för önskad smak, gör små satser och börja med lite och öka tills smöret får lagom smak.

Blir det för mycket syra räcker det antagligen att tvätta det lite noggrannare.