tisdag 3 juni 2008

...lämna gamla ineffektiva lösningar...

FN-toppmötet om matkrisen måste lämna gamla ineffektiva lösningar bakom sig

- Läkare Utan Gränser efterlyser reformer för mathjälp och näringsprogram

Denna vecka sammanstrålar ministrar och nära tjugo FN-tjänstemän i Rom för att ta fram en plan för hur problemen med den rådande globala matkrisen ska lösas. Läkare Utan Gränser kräver en omedelbar upptrappning av strategier som tar hänsyn till behoven hos barn under två år.

Befintliga insatser har misslyckats med att ta itu med den pågående undernäringskrisen. Att endast utöka dessa insatser kommer därför inte att skydda de små barnen som drabbas värst av stigande matpriser.

– Idag drivs mathjälp och näringsprogram mer av hänsyn till kostnader än till små barns specifika behov av näring – detta är direkt farligt. Den näringsrika mat som växande barn behöver kommer endast att nå dem genom nya ansatser uppbackade av ökade resurser, säger Daniel Berman, ställföreträdande chef vid Läkare Utan Gränsers kampanj för att öka tillgången till livsnödvändiga läkemedel.

Snabbt växande barn har specifika näringsbehov och små magar. De behöver mat med högt energivärde och många olika sorters näringsämnen, något som finns i animaliska produkter såsom mjölkprodukter, ägg, kött och fisk. Att maten håller hög kvalitet är lika viktigt som mängden mat. Därför måste beslutsfattarna säkerställa att maten är näringsrik, inte bara att det över huvud taget finns mat. Stigande matpriser kommer att förvärra undernäringen. Många familjer har inte råd att ge sina växande barn tillräckligt med näringsrik mat för att dels undvika, dels överkomma sjukdom.

Den vedertagna mathjälpen i regioner som dras med långvariga undernäringsproblem saknar mat som är särskilt anpassad för små barn. Mjölkpulver togs exempelvis bort på det sena 80-talet när överskottet på mjölk avtog. Sedan dess har barnen fått näringsberikat mjöl som inte innehåller animaliskt protein, vilket är något som barnläkare avråder från för barn under två år. Ekonomiska överväganden har alltså resulterat i en produkt som inte är optimal.

– Världens ledare måste öppna ögonen för behoven hos de små barnen som är mest utsatta, och för vilka ännu mer ensidig kost innebär en risk. En kritisk fråga denna vecka är om givarna kommer att ändra reglerna så att mat anpassad för små barn inkluderas i mathjälp och näringsprogram, säger Susan Shepherd, kostrådgivare vid Läkare Utan Gränser.

Läkare Utan Gränser efterlyser en förbättrad mathjälp, bestående av näringsrik kost med högt energiinnehåll som görs tillgänglig för barn i riskzonen. Det finns innovativa produkter som innehåller alla de näringsämnen barn behöver för att återhämta sig från, eller förebygga undernäring. Med hjälp av nya behandlingsmetoder når Läkare Utan Gränser mångfalt fler barn i sina fältprojekt.

Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att 178 miljoner barn i världen är undernärda. Så många som 20 miljoner av dem lider av den allvarligaste formen av undernäring. Undernäring orsakar varje år mellan 3,5 och 5 miljoner dödsfall bland barn under fem år.

Läkare Utan Gränser uppskattar att endast tre procent av de 20 miljoner barn som lider av grav akut undernäring får den behandling som de behöver och som FN rekommenderar. Organisationen behandlade under 2006 och 2007 över 150 000 barn i 22 länder för olika grader av undernäring.


För intervjuer med Läkare Utan Gränsers ordförande Anneli Eriksson, kontakta Catherine Johnsson, press- och informationsansvarig: +46 (0)709 32 18 72.


Nedan visas tillhörande dokument och bilagor.
Pressmeddelandet
PR Toppmöte_matkris_Rom 20080602.doc

Bilagor
Background document food crisis 20080602.pdf

Se även: MatFrisk Blogg på Passagen

Inga kommentarer: