tisdag 10 juni 2008

Mirakelmedel?

"Havtorn är närmast ett mirakelmedel" är rubriken till en artikel i Västerbottens-Kurirens bilaga "Sommar 2008".

"Havtornen som kämpar i skoningslösa omständigheter upptar livskraft från hela naturen. Och prisas näst inmtill mirakelmedel."
Reportaget kommer från Vasa i Finland och beskriver i entusiastiska ordalag såväl bärens utomordentliga näringsegenskaper som usla livsmiljö. De växer i ytterst karga, vindpinade och utsatta miljöer. På de yttersta trädlösa skären, i klippskrevor och där nästan inget annat klarar sig. De växer långsamt och är mycket svårplockade, vilket gör den "äkta" finländska havtornen mycket dyr.

Det finns en snabbt växande marknad av odlad havtorn, mindre taggig och med saftigare bär, egenskaper som uppskattas av producenter och "marknaden".

Innehållet av traditionella positiva "bäregenskaper" är mycket stort. T.ex. är C-vitamininnehållet 11 gånger blåbärets och D-vitaminet drygt 50% större. Båda är mycket potenta antioxidanter, skyddar mot angrepp från fria radikaler (oxidation). När man finner en sådan avvikelse så är det intressant att ta reda på vad det möjligen kan bero på. Är det för att att naturen vill förse människan med ett överlägset näringsämne. Nej, svaret ligger i bärets egna behov för att överleva och föröka sig. Men vad?

Finländska Livsmedelsverket har en mycket lättarbetad databas över näringsämnen. Även om den inte på långa vägar är komplett, vare sig vad gäller råvaror, färdiga maträtter eller analyserade ämnen, så är den ytterst användarvänlig. Där jämför jag blåbär och havtorn.

Båda har jämförbara mängder sockerkedjor (kolhydrater), (6.4 gram/100g blåbär, 6.3 gram/100g havtorn) och protein (0.5 gram/100g blåbär, 0.7 gram/100g havtorn). Men sedan blir det en minst sagt signifikant skillnad.

Blåbärets fettmängd är beskedliga 0.6 gram/100gram medan havtornen ger dig 5.0 gram/100gram! Omräknat till energiprocent ger blåbäret 97E% sockerkedjor, medan havtornen ger styvt 34E%, däremot 61.5E% från fett!

Och här finns nog svaret till bärets höga halt av antioxidanter. De ämnen som far illa av fria radikaler och syre i allmänhet är fetter, något som blåbäret nästan saknar medan havtornet är ytterst välfyllt. Skillnaden är, enligt fineli, drygt 8 gånger! Lägg märke till att havtorn innehåller 11 gånger mer av det fettskyddande C-vitaminet. Det är knappast någon tillfällighet.

I en faktaruta noteras att havtorn lindrar brännskador och urinvägsinfektioner, "sänker infektionsvärden" och därigenom minskar risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar samt lär hjälpa mot förkylning.

Förvånad?

Se även: MatFrisk Blogg på Passagen

1 kommentar:

Anonym sa...

Havtorn förväxlas ofta med hagtorn på grund av det snarliga namnet, men även hagtorn är intressant. Bland annat verkar den normaliserande på hjärtrytm och blodtryck samt även stärkande vid hjärtinsufficiens.

Ges den till patienter som går på digitalispreparat kan man ofta halvera digitalisdosen och därmed kraftigt öka avståndet mellan verksam dos och dödlig dos som annars är ganska litet hos digitalis, för vissa kan den helt ersätta digitalis.

Tyvärr har den klassats som naturläkemedel och får bara säljas genom apotek, och den form som apoteket säljer är i det närmaste verkningslös.

Vill man prova får man alltså göra extrakt själv eller försöka få tag på den som veterinärmedicin eller som råvara till homeopatmedicin.