tisdag 3 juni 2008

Fiskolja mot ADHD

Ur Sveriges Radios nätupplaga, den 3 juni 2008:

En ny studie från Göteborgs universitet har just presenterats på en konferens i USA. Hälften av de barn med ADHD som ätit fiskolja fick en klar förbättring av sina symtom. –

- Ja, de fick ju då klart lättare för att koncentrera sig, ofta kändes det då lättare med skolarbete och läxor och att fungera med familjen och fungera tillsammans med kompisar, säger överläkare Mats Jonsson som är en av dem som ligger bakom studien.
Han rekommenderar föräldrar att ge barnen fiskolja. – Det finns ju egentligen inga risker som talar emot det och som sagt var, det kan hjälpa en del.

De verksamma komponenterna i fiskoljan är sannolikt de långkedjiga omega-3-fettsyrorna som saknas i de vegetabiliebaserade "hitte-på-fatterna". Vegetabiliska omega-3 har max 18 kolatomer i sina kedjor och kroppens förmåga att förlänga dem är nere på enstaka procent. Detta bland annat beroende på att omvandlingen sker i konkurrens med motsvarande process för de inflammationsfrämjande omega-6-fettsyrorna.

Dessa finns i vegetabiliska råvaror i mängder som vida överstiger omega-3, vilket styr omvandlingsprocessen. Fiskoljan förskjuter därför balansen av de önskvärda långkedjiga fetterna tillräckligt mycket för att ge en tydlig fördel. Om man dessutom undviker "hitte-på-fetter" i form av margariner och andra industriellt tillverkade surrogat så kommer utfallet förmodligen att bli ännu positivare.

Se även: MatFrisk Blogg på Passagen

Inga kommentarer: