onsdag 11 juni 2008

D-vitamin ger skydd mot hjärtinfarkt

" -Sol och sill skyddar hjärtat. En fördubbling av halten D-vitamin i blodet halverar risken för hjärtinfarkt, visar en stor amerikansk studie bland medelålders män."

Se där en del av ingressen till Henrik Ennarts artikel om D-vitamin och hjärtinfarkt i Svenska Dagbladet.

Vitamin D är en grupp fettlösliga, hormonliknande substanser varav cholecalciferol D3 är det för människan viktigaste. Människan kan själv producera detta vitamin i huden om man utsätter sig för tillräckligt med solljusets UVB-strålning. Råvaran för denna produktion är kolesterol.

  • Vitaminet reglerar kalcium- och fosfornivåerna i blodet genom att underlätta upptag från tarmen samt återvinning av kalcium i njurarna.
  • Det påverkar även benbildningen och är därför avgörande för att undvika benskörhet, osteoporos. Starkt förhöjda har emellertid en urkalkande effekt.
  • Vitaminet ingår även i immunsystemet och motverkar tumörbildning.
Tidigare forskning har kopplat D-vitaminbrist till tjocktarms- och bröstcancer. Nu alltså även en väsentligt ökad risk för hjärtinfarkt.

Nu skall vi inte övervärdera utfallet av studien, men skillnaderna i fatala händelser vid olika halter av D-vitamin i blodet är stor. Under den tioårsperiod som de 18225 männen i 40-75 års ålder (vid inledningen) deltog i studien så råkade 454 ut för hjärtinfarkt.

"Analyser av blodprover visade att risken var mer än fördubblad för de med minst D-vitamin i blodet, men även de med genomsnittliga halter löpte 60 procent ökad risk."

"Antalet män som dog i hjärtinfarkt var för lågt för att man ska kunna dra säkra statistiska slutsatser, men enligt huvudförfattaren Edward Giovanucci finns tecken på att den kopplingen snarast är ännu starkare."

"Enligt författarna krävs betydligt mer resoluta tillskott så att halten D-vitamin i blodet tredubblas.

För att uppnå det behövs tillskott i storleksordningen 3000 internationella enheter, IU, per dag. Det motsvarar 75 mikrogram per dag, alltså väsentligt över de 7,5 mikrogram per dag som Livsmedelsverket rekommenderar barn och vuxna."

I dagarna har några kostprofiler, Claude Marcus, Göran Hallmans, Göran Johansson, Elisabeth Rothenberg och Stephan Rössner, publicerat en artikel i Läkartidningen med rubriken "Kost med högt intag av fett kan ifrågasättas". I samma nummer finns även Replik: Granskning bör bygga på sakliga argument, och Vems är ansvaret för kostråd till våra barn?.

I vår ringhörna uppträder Ralf Sundberg och Johan Hedbrandt med Apropå! Kost och kostråd. Fortfarande vilseledande om fett

Marcus et al. menar att den LCHF-kost som vi företräder och Socialstyrelsen finner ha stöd i vetenskapen bör omprövas. Man menar att dess effekter på kort sikt kan uppfattas som positiva, men att långtidseffekterna är osäkra.

D-vitaminets funktion är beroende av minst två faktorer som dessa kostprofiler brukar bekämpa, fett och kolesterol.

Det skulle verkligen vara intressant om man på något sätt skulle kunna jämföra D-vitaminets hälsopåverkan med kostprofilernas förslag.

Inga kommentarer: